Gyldne dråber

Sidste sommer, da min søster var på besøg fra Laos,
hvor hun bor, havde hun mange  gaver med, og de fleste var laotiske produkter, både håndarbejde, tekstiler og andre ting – bl.a. fik jeg en pose laotisk grøn te.

Den har jeg gemt indtil nu, men i går tog jeg hul på den. Det er meget fin te, større, tørrede teblade, end jeg har set før – og den smager vidunderligt!

Tusind tak Lillesøster! Jeg nyder den! Sådan en pose må du gerne have med, næste gang, du kommer – og du har lovet, at der går ikke 10 år denne gang!

2 tanker om "Gyldne dråber"

  1. Hej Hanne,

    Godmorgen! – Jeg sad netop og taenkte paa dig, og skulle lige tjekke, om du havde lagt et nyt indlaeg ind, selvom det er forholdsvis tidlig loerdag morgen hos dig. Og minsandten!
    Du er bedre til at gemme dine gaver end jeg er. Godt du kan lide theen.
    Den er dyrket af smaafarmere, dvs. farmere der har omkring 1/2 toende land, eller det der svarer til. Det hedder Rai i Laos.
    Jeg har flere gange vaeret paa besoeg i det omraade, hvor theen kommer fra. Det hedder Bolaven plateauet, et omraade i det sydlige Laos, hvor der dyrkes usaedvanlig velsmagende kaffe og te. Jorden er fyldt med mineraler, og naermest dybt brunroed, fordi plateauet er resterne af et par vulkaner, der var aktive for maaske millioner af aar siden. Kombinationen af den frugtbare, mineralholdige jord og det forholdsvis hoejt beliggende plateau (omkring 1,500 meter over havets overflade) giver et klima, der er vaeldig velegnet til at kaffe og the dyrkning. I modsaetning til de lavtliggende omraader taet paa den vaeldige Mekong flod, hvor der dyrkes masser af ris, og hvor ogsaa vores 200 Hectar med bananer ligger, saa er der paa Bolaven plateauet forholdsvis koeligt og pga hoejden er omraadet indhyldet af taage store dele af dagen, som yderligere holder varmen vaek. Og alt i alt: perfekte omstaendigheder, naar man er kaffe og the dyrker. Mange gode kraefter har allerede for nogle aar siden gjort meget for at organisere smaa farmerne, saa de kan faa theen toerret og kaffen ristet, saa smagsstofferne kommer bedst frem – samt ikke mindst faa produkterne markedsfoert. Navnlig kaffen, en type der hedder Arabica, er lige saa stille ved at blive anerkendt paa verdensmarkedet saa farmerne kan faa nogle ordentlige priser, hvilket jo slet ikke er en selvfoelge.
    Nok for nu, jeg skriver snart et egentligt brev paa email, men hils alle omkring dig og nyd theen.

    Kh Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *