De gule ærter faldt i høj grad i smag hos svigerdatteren og sandelig også børnene, så her kommer min måde at lave dem på:
1-2 kg svinekam, nakkekam el. ribbenstykke + nogle ben bringes i kog i rigeligt vand, skummes og koges 2 timer med suppevisk af porreblade og timiankviste samt salt.
Samtidig hældes 500 gram flækærter over med 1 liter kogende vand og koges 1 time, til de er helt møre, tilsæt evt. mere vand, så de ikke koger tørre. Venter under låg.
Skrællede gulerødder, selleri og pastinak i grove stykker koges med sammen med kødet, til de er møre.
Kød og grøntsager tages op, og suppen sies.
Ærterne pureres i en blender sammen med lidt af suppen á et par gange, hældes tilbage i suppegryden og koges godt igennem, ca. ½ time ved svagt blus.
Medisterpølse og pillede små løg koges i separat gryde i vand.
2 porrer skylles og renses, skæres i tynde skiver og koges kort i suppen. De kogte grøntsager skæres i små stykker og varmes i suppen til sidst. Løgene kommes i, og suppen smages til med salt.
Server suppen i dybe tallerkener. Kød, ben og medisterpølse spises til på separat tallerken.
Det var første gang, svigerdatteren og børnene smagte Gule ærter, men det kunne de godt lide, og de spiste flere portioner. I svigerdatterens fødeland Filippinerne koger man også suppe på svinekød og serverer med grøntsager, men de ærterne kender de ikke på denne måde. Hun laver af og til filippinsk mad, som dermed ikke er ukendt for børnene.
De elsker også at gnave ben!
Børnene spurgte, om de også må få Gule ærter i morgen! Det må de, for jeg har lavet dobbelt portion! Arbejdet er det samme, og det kan fint fryses ned til nem mad en anden dag. Og svigerdatteren fik en skålfuld med hjem til i morgen – til sig selv, for sønnen er ikke så vild med den slags mad!
Det er dejligt at have feriebørn, det synes Whisky også!
Det skal bemærkes for dem, der ikke har prøvet at lave Gule ærter selv, at de står og tykner til dagen efter, og de fleste synes, at “andendags-gule-ærter” smager allerbedst”. Skulle de blive for tykke – det skal være en suppe – kan man sagtens tilsætte ekstra suppe eller vand.
Hvis man vil lave en rigtig luksus-ret, så koger man suppen på en sprængt gås! Jeg har prøvet, og det smager fantastisk!
Hanne, du er dejlig! Tak for opskriften! 🙂
Selv tak, Teresa!
det er da nogenlunde den samme fremgangsmåde som hos mig, og jeg synes nu også at det smager langt bedre på anden dagen.
kh.fra Island
Frida
Det lyder bare godt må indrømme når jeg får det, er det færdig købt fra super markede. Er sikker på dit smager bedst.
Jonna, du kan være helt sikker på, at det hjemmelavede smager bedst – og så ikke at forglemme duften, mens man laver det!
Frida, det er jo en klassiker! Men jeg læste for mange år siden en opskrift af John Price (brødrene Prices far), hvor han anbefalede porreskivernes korte kogetid og masser af små løg, det har jeg brugt siden.
Uhm, det er lige så tænderne løber i vand. Det er godt nok længe siden, jeg har fået hjemmelavede gule ærter.
Fra min barndom husker jeg, at vi havde eddike flasken på bordet. En lille skvat eddike gjorde ærterne lidt tykkere.
Hilsen
Kirsten Hedam
Nyborg