Det blev en skøn udflugt i dag – det var alle enige om. Og vi havde endda rigtig dejligt vejr, med bare nogle få dråber regn et par gange. Så jeg blev virkelig overrasket, da jeg så i TV til aften, at det havde haglet kraftigt i Randers i eftermiddags, få kilometer fra, hvor vi var! Jo, vi så godt de meget sorte skyer i det fjerne, men det kom ikke i nærheden af os!
I den dejlige patchworkbutik Quiltefant i Fårup nord for Randers havde Camilla linet op til, at vi skulle prøve at quilte på den store long-arm-quiltemaskine. Det var ikke alle, der havde mod på det..
..men Anette havde talent for det, med lidt øvelse ville hun hurtigt kunne mestre frihåndsquiltningens spændende kunst.
Her er et flot eksempel på, hvordan Camilla quilter..
…i frihåndsquiltning. Det er et puttetæppe til julemærkehjem, som Camilla havde færdigquiltet til Projekt Puttetæpper, og som jeg fik med hjem.
Efter at have spist frokost – den berømte flæskeæggekage – på Hvidsten Kro (god æggekage, langsom betjening!) – havde vi en aftale om at se de 2 små kirker Raasted Kirke og Kousted Kirke og den fantastiske udsmykning begge steder.
Det var en betagende oplevelse! Den meget kompetente kvindelige graver fortalte med stor indlevelse og ud fra en stor viden om kirkernes historie, om restaureringen af Raasted Kirke, der afdækkede fantastiske kalkmalerier..
..om den historie, som kalkmalerierne, malet af “Raasted maleren” fortæller = Det gamle Testamente.
..og om det flotte patchworkarbejde, som blev syet af sognenes kvinder, oprindeligt efter idé af Dronning Margrethe.
Og om, hvordan en datidig præst handlede sig til krucifikset med Nationalmuseet!
I Kousted Kirke var der ingen kalkmalerier, men til gengæld flere variationer af quiltet udsmykning, der veksler med kirkeåret og dets begivenheder.
Og de tilhørende messehagler i forskellige farver.
Denne, udfoldede altertavle er efter de flestes mening den smukkeste.
Det er altsammen syet af 14 kvinder fra sognene, der aldrig havde syet patchwork før, men som efter et aftenskolekursus en vinter blev vejledt af designeren og quilteren Anne Marie Harrison.
Det blev dels syet i præstegården, dels hos Anne Marie Harrison på Sjælland, og en del syet færdig derhjemme. Det tog en del år, men det blev færdigt og godkendt efter en prøveophængning.
Det var virkelig en betagende oplevelse, og ikke mindst den levende og humoristiske beretning, graveren gav os, gjorde indtryk!
Hej Hanne.
Det var da en spændende tur i havde, sikke en god oplevelse, og smukke ting i kirken, Dejligt at i tager ud og får de spændende oplevelser.
Kh fra Laila
Jeg har sunget og spillet mange gange i Kousted Kirke og nogle få gange i Råsted. Med skolen forstås. Dengang var der ikke så smukke pachwork-ting i Kousted, men det klæder kirken utrolig godt.
Tak for at vise det frem.
Kære Hanne.
Det var dejligt I havde en god tur.
Jeg har selv set kirkerne for mange år siden, da de fine pw-ting blev sat op i kirkerne.
Ja, der er sket meget siden Anne Marie Harrison og Hanne Wellendorph for alvor introducerede patchwork i Danmark. Man kan vel godt kalde dem de danske patchwork-mødre.
Det var deromkring jeg selv startede at sy, og det var mest sekskanter i lang tid – der er godt nok syet mange sting, meter stof og tråd siden.
God week-end til alle, der elsker nål, tråd og stof – kort sagt, alle stofnarkomaner – fra Diana i Ebeltoft
Sikke nogle flotte alter-tavler og (hedder det:) messe-hagler. Jeg tilstår, at før jeg fandt din blog, havde jeg ikke mange tanker om patch-work andet end at det så langsommeligt og svært ud. Nu synes jeg oveni, at de ting du viser frem gang på gang er ufatteligt smukke.
Diana, jeg tror, der var rigtig mange, der begyndte at sy patchwork i 1970-erne, det er formentlig også derfor, at Birgit Glüsing kalder dansk patchwork før den tid for “gammel”, det var ikke det, vi kender i dag.
Dortheivalo, det er dejligt, at du også har fået øjnene op for det dejlige håndarbejde. Du har helt ret: det er utroligt smukke altertavler og messehagler i de små kirker.
Forøvrigt er det kun “langsommeligt”, når man syr i hånden. De der mestrer patchwork på maskine kan faktisk sy hele tæpper på relativ kort tid. Og lige så smukke, selv om det tit bliver betragtet som “finere” at sy i hånden.