Her er Sebastians færdige hønsestriktæppe, som er en dåbsgave fra hans Mors veninder.
Jeg har lovet at lave en beskrivelse af, hvordan man gør.
Garn: almindeligt bomuldsgarn nr 8, mange rester.
Maskeantal: 210 på rundpinde nr 3.
Strik skiftevis striber og mønsterborter.
Hønsestrikborter kan findes i bøger fra 70’erne på biblioteket eller i anden mønsterstrik, norske sweatermønstre el.a.
Strik ca 100 cm og luk af.
Størrelsen bliver ca. 90 x 100 cm.
Vask tæppet i maskine, skånevask v/30 gr. + centrifugering. Bred det ud på et par håndklæder, glat det ud med hænderne og lad det tørre.
Sy på maskine 2 tætte, lige zigzag-sømme med 1 cm mellemrum på langs af tæppet, der hvor omgangene begynder/slutter. Dermed bindes de fleste af garnenderne.
Klip op imellem de 2 zigzag-sømme.
Kontroller, at alle garnender er fastholdt af zigzagsømmen,
eller bind dem sammen med råbåndsknob.
Klip enderne af til 2-3 cm længde.
Med dobbelt garn eller kraftigere bomuldsgarn hækles fra retsiden 2 rækker stangmasker rundt om hele tæppet.
Navn broderes evt. på med maskesting
Tæppet presses omhyggeligt med et vådt visketykke over, idet mønsterborterne strækkes, så tæppet bliver lige og borterne pæne.
Et stykke fleece klippes til, så det er 1 cm større end tæppet på alle sider.
Sikkerhedsnåle sættes tæt i hele vejen rundt, fleecen bukkes lidt ind og sømmes på bagsiden.
Evt. kan tæppet knudequiltes = der bindes små råbåndsknob igennem begge lag nogle steder for at holde lagene sammen.
Alternativ:
i stedet for en hæklet kant, kan fleecen bøjes om som kant og sømmes fast på retsiden.
Til denne kant skal man klippe fleecen noget større.
Fordelene ved at bruge fleece på bagsiden er, at man slipper for at hæfte EN MASSE garnender, og at tæppet bliver blødt og lækkert.
God fornøjelse med at prøve, det er sjovt!
God morgen Hanne!
Du er godt nok kreativ, og dette er meget flot udført, så selv sådan en som mig, ville kunne lave sådan et tæppe, selv om jeg normalt kun syer patchwork i hånden og over pap.
K.h.
Margit i Faxe
wow, hvor er det smukt! og en fin arbejdsvejledning.
kh.fra Island
Frida
Så flott teppe! Super ide til alle restene som hoper seg opp. Og så fargerikt og fint å feste øynene på for en liten krabat.
Solveig, Norge
Hvor er det bare flot!
Sikken et flot arbejde Hanne med at strikke hønsestrik. Er imponeret over alt det du når at lave. 🙂
Knus, Helle
Hej Hanne
Endnu et rigtig flot tæppe.
Tusind tak for vejledningen. Jeg troede du havde mere end 100 masker. Jeg har strikket med 200. Jeg mangler ca 5 cm, så skal jeg også i gang med at montere, så det er dejligt at kunne følge din vejledning.
Hilsen
Kirsten
Nyborg
Smukt tæppe og god ide til at få brugt rester på også. Og tak for vejledningen til det, den er bare i orden.
Så läckert, en fantastisk present!
Tak for roserne! Det er sjovt at strikke disse borter, og striberne imellem er jo ren afslapning!
Mht vejledningen er det min erfaring, når jeg underviser i patchwork, at “trin-for-trin” vejledning med fotos er rigtig godt. Det kan væres svært både at forklare og at læse ord, der præcis viser, hvad man mener 🙂
Flot, flot tæppe! Jeg får helt lyst til at genoptage hønsestrikkeriet – engang strikkede jeg hønsestrikbluser… åh, disse minder… men sådan et tæppe må da lige være sagen til småbørn!
Ja, Lisa, det kan du tro, det er – og også for forældrene – de bliver helt nostalgiske, for de har måske selv haft en vest el.a. i hønsestrik!
Det er et vildt sejt tæppe!
Gid det var mig der ejde det der tæppe
Det er måske lidt for lille, Azzy?
Nice! I’ll make similarr post in ownblog
WOW!! Så fint teppe 🙂 Jeg har veldig lyst til å strikke et sånn teppe til min lillegutt. Men jeg har ikke bomuldsgarn, tror du det går like greit med babyull?
Javist, Kristin! Du kan fint strikke tæppet af f.eks. 4 trådet tynd uld, i tykkelse som strømpegarn. Det bliver spændende!
Hej Hanne
Jeg kan jo ikke lade være med at kigge forbi din side engang imellem og se dine fine ting.
Dejligt at se, at du har fået så mange flotte kommentarer – vil bare dele at tæpperne bliver brugt flittigt i barnevogne/klapvogne!
De er skønne!
Jeg er blevet lidt inspireret af dig og dine veninder og har kastet mig ud i at sy 4 patchwork-puder, de er blevet rigtig flotte (Selvom jeg har snydt og syet dem på maskine).
Tak for inspiration 🙂
Hej Sille
Ved du godt, at jeg har fået endnu en bestilling fra en af dine veninder? Det er sjovt!
Det er iøvrigt ikke “snyd” at sy patchwork på maskine. Der er nogen, der mener, at det er “finere” at sy i hånden, men i virkeligheden er det sværere at sy helt nøjagtigt på maskine!
Hej Hanne.
Hvor er det bare nogle flotte tæpper og en dejlig vejledning. Jeg er jo i fuld gang med mit og har 2½ mønsterbord tilbage, vil jeg tro.
Jeg tænkte om, det kunne være en idé at kombinere dine to forslag om montering. Om man kunne hækle de 2 rækker stangmasker og så sætte flis på, og bruge de 2 rækker til at sy flisen fast i. Altså så der kommer en fliskant på forsiden, men uden at tage “plads” fra mønsteret?.
Endnu en gang; super lækkert med sådan en dejlig udførlig vejledning med billeder og det hele 🙂
Hilsen Dorte
Hej Dorte
Det tror jeg sagtens kan lade sig gøre. Kan du ikke sende mig et billede, når det er færdigt – det kunne være spændende at se en ny udgave! hanne @ kludekoner.dk (udelad mellemrum).
Hej Hanne.
Jo, det vil jeg da gerne 🙂
Tak for hjælpen.
Dorte
Hvor er det lækkert at nogen som dig, gider at bruge tid på at lave en vejledning 🙂
Jeg kender ikke nogle som kan lære mig at strikke, men jeg har lært det via nettet 🙂 Nu vil jeg så gerne strikke sådan et hønsestrik tæppe til min 2 årige søn, men kan det passe at man skal strikke rundt og så bagefter klippe tæppet op i den ene side så det bliver til en firkant?
Inden jeg fandt din vejledning, var jeg nemlig gået i gang (jeg har heldigvis kun nået at bruge nogle timer på det), men jeg strikkede skiftevis ret og vrang. Sådan at jeg ikke strikkede rundt, men ligeud eller hvad det hedder – det er lidt besværligt med 2 farver synes jeg 🙂
Håber du kan hjælpe 🙂
Mathilde, jo det er rigtigt:
Strik rundt med 210 masker på rundpind i skiftevis borter og striber.
Zigzag i 2 sømme på langs og klip op imellem de 2 zigzagsømme. Følg billeder og vejledning.
Nøj hvor er det fedt!
Når du skriver bomuldsgarn nr. 8 er det så det tynde 8/4 eller det tykke 8/8? Er totalt nybegynder i strik så tror bestemt ikke jeg kaster mig ud i sådan et tæppe men kunne godt tænke mig at eksperimentere. 🙂
Kh Eva
Eva, det er den tynde bomuld 8/4, jeg bruger, men jeg bruger også Safran el. andre, mere moderne bomuldsgarner. Du kan sagtens bruge det tykke, så bliver bare større, el. du skal bruge færre masker. God fornøjelse med eksperimentet.
Kære Hanne, tak for den fine vejledning til strik og montering af tæppet. Nu skal på besøg i min datters kælderrum, hvor jeg har en ulden fornemmelse af, at det er dér min ungdoms hønsestrikbøger med div. mønstre befinder sig.
KH Gitte