Et kæmpestort ønske..

..fik jeg opfyldt i dag, da jeg fik pakke fra Sverige.

Den gamle familiedåbskjole kom endelig “hjem” efter at have været brugt af den svenske del af familien i 2005. På grund af noget “familiefnidder” blev den der, men nu har den søde “grandniece” sendt den, så den kan bruges til det næste barnebarn (oldebarn i forhold til oprindelsen).

Kjolen er syet i 1925! Den er syet af det fineste tyl med blonder og applikationer til Sørens ældste søster og er blevet brugt af de 3 søskende og deres børn. Den er syet af en tante, som var meget dygtig til at sy og brodere, og hendes børn – Sørens kusiner – er også døbt i denne kjole.

Derefter af børnebørn og de fleste oldebørn samt 1 tipoldebarn. Men det er ikke alle oldebørn og tipoldebørn, der er døbt i den, nogle er ikke døbt, og nogle har brugt en anden dåbskjole. Navnene er broderet på efterhånden.

Underkjolen er næsten lige så fin, af meget tynd (og lidt mør) broderie anglaise og fine blonder. Den er virkelig så smuk og fin!

Desværre har dåbskjolen 2 skader: en rift, som er syet sammen og en nu næsten usynlig skjold, som kom i en 25 år lang periode, hvor den ikke var i brug, og en flig var kommet udenfor indpakningen. Det blev min lod at få den brune skjold væk, og det var ikke nemt. Jeg var jo så bange for at skade den gamle, møre kjole. Men det lykkedes, og man kan kun se skjolden, hvis man ved, den er der.

Alle vores børn og børnebørn er døbt i den, og pga kjolens alder og sarthed har jeg vasket og strøget den, klædt dåbsbarnet i den og taget kjolen med hjem igen!

Jeg ville ønske, at Søren kunne se, at kjolen er kommet tilbage, det var meget magtpåliggende for ham, og han ville være glad, hvis han vidste, at vores 5. barnebarn også kan døbes i den gamle kjole.

For nogle år siden lavede jeg en “stamtavle” for dåbskjolen. For når min generation er væk, er der ingen, der kan hitte rede i hvem og hvornår de forskellige familiemedlemmer er døbt i dåbskjolen fra 1925.

 

11 tanker om "Et kæmpestort ønske.."

  1. suk, hvor er den smuk! og sikke et arbejde der ligger i sådan en sag. dejligt I passer så godt på den, desværre tror jeg mange skatte af denne slags er gået tabt fordi man ikke påskönnede det store arbejde der lå i.
    kh.fra Island
    Frida

  2. Hanne, hvor er den meget smuk jeres dåbs-kjole. En anden gang kan du prøve at kontakte Nationalmusset i Brede. De hjælper gerne med oplysninger om hvordan man opbevarer og rengøre gamle og sarte tekstiler. Jeg har mere end engang fået hjælp der.

  3. Tak for rådet, Merete, det skal jeg huske. Jeg har faktisk tænkt på, hvordan man bedst opbevarer den. I mange år var den pakket i silkepapir og derefter en plastikpose, men jeg har hørt, at det egentlig ikke er så godt med plastik. Da jeg modtog den nu, var den i en dragtpose af plastik med lynlås, og det virker, som om det er et godt, ikke for tæt materiale. Det kan jeg spørge dem om.
    Frisa, det er nemlig et stort arbejde! Og det, jeg glæder mig mest over, er at den bliver brugt! Og så alligevel blir i familien. På et tidspunkt var jeg nervøs for, om kjolen (pga det uvenskab) var givet til et museum uden vores vidende. Så jeg er meget glad for at den er her nu.

  4. Her kan man faa specielt silkepapir og aesker, som er fabrikeret uden forskellige syrer. De bruges til opbevaring af quilts osv. Plastik er ikke en god ide.
    Ann

  5. Den er godt nok flot og MEGET fin! Min svigermor har syet en til hendes børnebørn – og nu bliver hendes oldebørn døbt i den på stribe. Vi broderer ikke kun navn, men også dato på kjolen og i forskellige farver. Farven er den samme som den der bruges til sløjferne på kjolen. Rød, blå og utallige pink og lilla variationer.

  6. Gitte, det er dejligt, når sådanne traditioner og gamle ejendele bliver brugt og holdt ved lige.
    Den dåbskjole, jeg selv og mine søstre blev døbt i, tilhørte min faster, og der blev også broderet både fulde navn og dåbsdato på.
    Det er måske også lidt derfor, jeg har lavet en “dåbskjolens stamtavle”.

  7. Hejsa 🙂
    Det er en rigtig flot kjole 🙂 hvordan fik du pletten af kjolen? Jeg har en der ser ud som om den er lavet af det samme materiale og den er meget gammel og sart så tør ikke begynde med alt for mange eksperimenter..
    Hilsen Trine

    • Trine, du skal ikke sige det til nogen – men efter meget forsigtige forsøg med Biotex og med sæbespåner, brugte jeg Klorin! Med hjertet oppe i halsen, men det gik godt. Skjolden forsvandt. Nue blev kjolen brugt igen sidste år, er håndvasket og ligger i dragtposen og venter på den næste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *