Julekål med forhindringer

Familie-julefrokosten er i morgen, den 28., så kan alle være med. Og det er her hos os for en gangs skyld – ja det vil sige, det var det jo altid engang, men i de seneste år har ældste søn lagt hus til. Nu er han jo stadig ikke rigtig mobil, så vi syntes ikke, de skulle holde for. Det krævede godt nok noget logistik at få alle fragtet hertil, når han ikke kan køre bil. Men det løser sig til alles tilfredshed.

Så forberedelserne har jeg taget lidt ad gangen, så jeg kan klare det. Leverpostejen og frikadellerne ligger i fryseren, silden, laksen og rullepølsen er klar i køleskabet, og i går lavede jeg svensk juleskinke, så den er lige til at skære ud. Hjemmelavet medister kommer yngste søn med, og den i vores familie helt uundværlige karrysalat med sild, æg og tomat i laver jeg i dag.

Julekålen, “knugekålen” eller “vri’ekålen” – den har mange navne, lavede jeg i går, ikke uden forhindringer!

Jeg koger hvidkål i store stykker i vand uden salt til det er mørt.

Derefter skal det knuges fri for væde, men jeg har ikke så mange håndkræfter, så jeg har altid (ca. 40 år) centrifugeret den i vaskemaskinen, pakket forsvarligt ind i stofposer el. pudebetræk.

 

En ordentlig tur skal den have. Men hvad skete så lige dennegang? Pudebetrækket revnede omkring den ½ portion, og kålen måtte skrabes ud af tromlen!

 

 

 

 

 

Så ser den ellers sådan ud, temmelig tør og klar til at blive hakket i kødhakkeren.

Jeg har en udmærket røremaskine med kødhakker som tilbehør og har hakket kål mange gange – men i går ville den bare ikke! Den sad fast, og hvis der endelig kom noget ud, stod det ud i en stråle som skidt fra en babynumse! (Det er nok kniven, der skal slibes, det kan man ikke selv) Jeg mistede tålmodigheden, prøvede først blenderen, men den kunne slet ikke trække den der tørre og seje kål.

Så det endte sådan her! Den gode gamle hånddrevne kødhakker, det er da godt, jeg aldrig har smidt den ud! Faktisk har jeg den kun, fordi jeg synes, vanillekransene er nemmest at styre, hvis de bliver kørt igennem den!

Men nu kom den så til ære og værdighed, og det varede såmænd ikke så længe, før hele portionen (2 hvidkålshoveder minus hvad der var gået tabt undervejs!) var pænt hakket. Og nu ligger det så i 2 tætsluttende bokse i køleskabet og venter til i morgen, hvor det skal varmes forsigtigt med piskefløde og smør + salt og peber. Det bliver serveret sammen med svensk juleskinke og hjemmelavet julesennep, små frikadeller og medisterpølse. Julekålen er en egnsret fra “Trekantområdet” Kolding/Vejle/Fredericia, som min Farmor, der var fra Erritsø medbragte til det fynske, og den blev altid serveret til julefrokost i vores familie i Odense, hvor ingen andre nogensinde havde hørt om denne ret!

Senere har jeg fundet på at kombinere den med den svenske juleskinke, som min svigermor lavede. Den samlede opskrift har Café Hack medtaget i en bog med egnsretter! Jeg skal prøve at lave en egentlig opskrift med billeder af det hele.

Tilbage til mine trængsler! Da jeg nu endelig havde fået kålen sat i køleskabet, var der efterhånden en hel del at gøre rent! Men ak og ve! Så stoppede køkkenvasken! Det har den gjort et par gange indenfor den sidste måned, og vi har haft blikkeslager, så sent som lillejuleaften, og da vi ikke har været hjemme juleaften og dermed ikke lavet noget med fedt, der kunne sidde og stoppe, var det højst ubehageligt igen at skulle døje med det problem, som vi ikke kunne løse selv.

Heldigvis kunne jeg klare mig med vasken i bryggerset midlertidigt, men med tanken på huset fuld af gæster til frokost var vi jo nødt til at finde ud noget.

Og så er det godt med en god nabo, som er en praktisk mand, og han har et rensekabel, så Søren og han har brugt formiddagen på at rense, og selv om der tilsyneladende ikke var noget, så skete der lige pludselig en hel masse, der sagde høje mærkelige lyde i rørene, og så kom der træk i skidtet! Så nu ser det ud til, at jeg kan arbejde ved vasken uden problemer.

Så julefrokosten er reddet!

5 tanker om "Julekål med forhindringer"

  1. Sikke mange trængsler du har måttet gennemgå for at få julefrokosten i hus, godt du har været i god tid og det ikke var i morgen når gæsterne skulle komme, at du har stået med alle de problemer.HH

  2. Det endte jo godt!
    Vi laver kål på samme måde, og da familien samles i dag, skulle kålen forberedes i går. Men ak og ve – vi har fået ny vaskemaskine, og den er vældig moderne. Hvis indholdet ikke fordeler sig ved centrifugering, slår et eller andet smart til,- og så slynger den ligeså langsomt og er ikke til at stoppe!!! Nå, så smed vi håndklæder med derind …og så gik det. Og vi får kål i dag.

  3. Det var da godt, du fandt en løsning, Fru Rønne! Ja, jeg er glad for, at jeg var i god tid, så jeg kunne slappe af i tanken om, at kålen er færdig til at varme. Så nu går det løs i formiddag.

  4. Kære Hanne
    Jeg skriver her, da jeg sidder og caster til et tv program til DR1, hvor vi leder efter en person i Nordjylland, der kan lave Krystekål, Vreden Kål og som bruger deres vaskemaskine til at centrifugere den. Jeg kan se, at du bruger din vaskemaskine, så jeg vil høre om du bor i Nordjylland, eller måske kender du nogen der gør, som jeg kan snakke med. På forhånd tak.
    Mange hilsener Gitte Andersen, caster.
    Min mail er gitteva@gmail.com

    • Det kan jeg ikke hjælpe dig med, for jeg bor ikke i Nordjylland mere – flyttede til Midtjylland i 1979. Men den vredne hvidkål hører jo heller ikke til Nordjylland, der er det grønkål, de bruger som tradition til jul, kogt i fed suppe, vreden og hakket, stegt, nærmest sveden på panden og tilsat fløde.
      I min familie har vi altid spist “Knugekål” el. “vreden kål” lavet af hvidkål, som er egnsret i Trekantområdet, fordi min Farmor var fra Erritsø, hvor jeg bor nu!
      Den ret tog jeg med mig fra mit barndomshjem på Fyn (hvor de heller ikke kendte den) og har serveret den for venner og familie i Grønland, Nordjylland og Midtjylland, hvor livet har bragt mig hen, ingen af de steder kendte man den måde at tilberede hvidkål på, men de kunne godt lide det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *