Kolde minder

Jeg har altid haft “noget” med tal – datoer, tlf.numre, fødselsdatoer, årstal – som sidder fast!

31. august er sådan en dato – ikke fordi den betyder noget særligt eller er en mærkedag. Men fordi jeg frøs en hel nat for mange, mange år siden, som jeg ikke mindes at have frosset før eller efter!
Og nu er det 31. august – og meget koldt om aftenen/natten, som det var 31. august 1959!

Jeg var – som jeg har været det meste af mit liv – spejder. Og jeg var netop blevet betroet at være ansvarlig leder for 30 ulveunger (8 – 12-årige drenge). Det var lidt ualmindeligt for en 20-årig, men jeg har altid godt kunne lide en udfordring, og ikke mindst hvis der fulgte et ansvar med!

Dengang var spejdere i DK delt, så piger og drenge var adskilt og havde forskellige uniformer: grønne for piger i KFUK og drenge i KFUM. I Det Danske Pigespejderkorps havde blå kjoler, og Det Danske Spejderkorps havde mørkeblå sweater for drengene (ulveungerne) fra 8 – 12 år, derefter khakigule skjorter. Jeg havde været blå pigespejder, men blev opfordret til at blive leder for en gruppe ulveunger i en DDS-gruppe i Odense. DDS havde næsten udelukkende kvindelige ledere til denne aldersgruppe, og så skiftede man til khaki skjorte + ulden khaki nederdel.

Forældre-rådet i 3. Odense gruppe, som blev min gruppe, afholdt en weekend-tur for rådsmedlemmerne m/ægtefæller samt de 2 ansvarlige ledere for hhv ulveungerne og trops-spejderne (over 12 år), og det foregik på ægte spejdermaner i telt!
Jeg lånte min fars lille amerikanske 2-3 mands telt, som jeg havde sovet i mange gange sammen med mine søstre eller mine forældre, men aldrig alene.
Det var rigtig dejligt eftersommervejr, og der var så skønt ved den spejderhytte, der hedder Hylkedam v/Gelsted, hvor jeg har været mange, mange gange.

Sjovt nok var det vejr netop som denne weekend: solskin – men meget koldt om natten. Og min sovepose dengang kan slet ikke sammenlignes med de lækre, frostsikre poser, spejdere har nu om dage!
Det amerikanske telt, som min far havde “swappet” (byttet) på en kæmpestor verdens jamboree i Østrig i 1951 havde en sjov trekantet facon med kun 1 teltstang og et “vindue” i den ene ende, det kunne ikke lukkes! Og der var ikke andre beboere end mig til at varme det op, som i de øvrige telte, hvor de kunne varme hinanden!

I løbet af natten frøs jeg så jammerligt, så jeg pakkede alt, hvad jeg havde, omkring mig: teltunderlag, frakke, trøje osv, men det hjalp ikke ret meget – hold da op, hvor jeg frøs!

Og det er jo nok derfor, jeg kan huske det 65 år senere! Og det var netop i nat, jeg kom i tanker om det, da jeg frøs under min sommerdyne og med åbent vindue, som jeg altid har.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *